Σελίδες

Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Γεροβασίλη: Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι το «βαρίδι» κράτους

Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν αποτελούν το βαρίδι του κράτους σημειώνει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη συμπληρώνοντας πως ο κανόνας προσλήψεων -αποχωρήσεων 1 προς 1 θα ισχύσει από φέτος, μετά τη συμφωνία με τους θεσμούς.

Σε συνέντευξή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Γεροβασίλη τόνισε πως «οι εκπρόσωποι των δανειστών δέχτηκαν πως ο κανόνας, που είχε ξεκινήσει από το 1 προς 5 για να φτάσει κάποια στιγμή στο 1 προς 2, δεν ανταποκρινόταν στις πραγματικές ανάγκες του Δημοσίου, ήταν ασφυκτικός και έπρεπε να διορθωθεί. Αυτή η αλλαγή έχει θετικό πρόσημο σε δύο επίπεδα».

Η κ. Γεροβασίλη, ασκεί έντονη κριτική στη ΝΔ, και υποστηρίζει, πως η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επαναφορά του κανόνα πέντε προς ένα για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, σημαίνει «μηδενικές προσλήψεις». Κατηγορεί επίσης την αξιωματική αντιπολίτευση για «διγλωσσία», και σημειώνει πως ενώ οι βουλευτές της ΝΔ διαμαρτύρονται για υποστελέχωση νοσοκομείων και δημοσίων υπηρεσιών, «την ίδια στιγμή η ηγεσία τους μάς κατηγορεί ότι διογκώνουμε το κράτος.

Συνεχίζοντας καταλογίζει στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ότι είχαν στήσει τις τελευταίες δεκαετίες «μια βιομηχανία συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και προτίμησαν αντί για την ορθολογική κάλυψη των πραγματικών αναγκών του Δημοσίου, το εμπόριο ελπίδας με ομήρους εργαζόμενους».

«Η δική μας πολιτική αντίληψη, διασφαλίζεται κι επιταχύνεται όχι με την «αυτορρύθμιση της αγοράς», αλλά μέσα από ισχυρές, παραγωγικές κι αποτελεσματικές δημόσιες δομές» τονίζει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

«Μετά τον Αύγουστο είναι προφανές πως οι βαθμοί ελευθερίας στην άσκηση της πολιτικής μας πολλαπλασιάζονται. Πλέον, η ανάπτυξη γίνεται δική μας υπόθεση. Το νέο παραγωγικό μοντέλο κλείνει το δρόμο σε πολιτικές που επιτέθηκαν βίαια στο παρόν όλων μας και υπονόμευσαν σε πολύ μεγάλο βαθμό το μέλλον της χώρας», αναφέρει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Έχουν μπει πια οι βάσεις να περάσει η πολιτική μας γρήγορα και στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Η οικονομία αναπτύσσεται, το κύρος της χώρας έχει αποκατασταθεί διεθνώς, ο γεωπολιτικός ρόλος της αναβαθμίζεται, η κοινωνική πολιτική ενισχύεται, η χώρα μας κι η κοινωνία βρίσκει τα πατήματά της», επισημαίνει.

Αναφερόμενη στην πορεία των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ, η κ. Γεροβασίλη σημειώνει ότι «η επίλυση του ονοματολογικού και η πλήρης εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με το γειτονικό μας κράτος μόνο οφέλη μπορεί να έχει για τη χώρα και ιδίως τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας».

«Πρέπει να ξεφύγουμε από τις φοβίες και τα φαντάσματα του παρελθόντος και να δούμε δυναμικά το μέλλον. Κι αυτό είναι ένας κοινός στόχος, που πρέπει να αφορά κάθε υπεύθυνη και ώριμη πολιτική δύναμη», προσθέτει και καλεί κάθε πολιτική δύναμη να αναλάβει τις ευθύνες της τόσο απέναντι στον ελληνικό λαό όσο και απέναντι στην ιστορία.

Αναλυτικότερα, το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη, στον Κυριάκο Θεοδωρακάκο για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πώς βλέπετε την «εικόνα του τοπίου» μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο; Τι σημαίνει αυτό για τη χώρα, τη Δημόσια Διοίκηση και την καθημερινότητα του πολίτη;

Η δουλειά της τριετίας της διακυβέρνησής μας, η αναστροφή του vertigo του νεοφιλελεύθερου σπιράλ -όπου μεθοδικά είχαν οδηγήσει τη χώρα μας οι προηγούμενες κυβερνήσεις- έχει αρχίσει να φαίνεται. Υποχρεωτικά αυτό έχει συμβεί στην μεγάλη κλίμακα, κυρίως. Έχουν όμως, ταυτόχρονα, μπει πια οι βάσεις να περάσει η πολιτική μας γρήγορα και στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Η οικονομία αναπτύσσεται, το κύρος της χώρας έχει αποκατασταθεί διεθνώς, ο γεωπολιτικός ρόλος της αναβαθμίζεται, η κοινωνική πολιτική ενισχύεται, η χώρα μας κι η κοινωνία βρίσκει τα πατήματά της.

Σκεφτείτε την κατάσταση που βιώναμε όλοι μας το 2015. Συγκρίνετε τις τότε οριζόντιες, τιμωρητικές πολιτικές στο Δημόσιο και το outsourcing σε κρίσιμες υπηρεσίες του κράτους με τις σημερινές μεταρρυθμίσεις, τα ψηφιακά οργανογράμματα, τα περιγράμματα εργασίας, την κινητικότητα, την ηλεκτρονική αξιολόγηση, την προσπάθεια ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού. Θυμηθείτε την αβεβαιότητα στην οικονομία τότε, τα μέιλ Χαρδούβελη και τα τερατώδη πλεονάσματα και παρόλα αυτά την αδυναμία κλεισίματος της αξιολόγησης απ΄ την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, απ΄ αυτούς που διατείνονται και μας βομβαρδίζουν σήμερα επικοινωνιακά ότι «θα μας σώσουν». Στον αντίποδα τόσο αυτών των αναιδών για τον λαό υποσχέσεών τους, όσο και των πολιτικών και κυβερνητικών πεπραγμένων τους, βρίσκεται η σημερινή ανάκαμψη, η υπεραπόδοση της οικονομίας, η επαναφορά της διεθνούς εμπιστοσύνης, η βελτίωση των οικονομικών δεικτών και η επικείμενη έξοδός μας από τα μνημόνια. Συγκρίνετε την απουσία κοινωνικής πολιτικής και την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τότε, με την ασπίδα προστασίας που η κυβέρνησή μας σήκωσε για να ανακουφίσει, προνομιακά, τα μεγαλύτερα θύματα της οικονομικής κρίσης και με την προσπάθεια που έγινε τα τελευταία τρία χρόνια για τα δικαιώματα των αποκλεισμένων, τα δικαιώματα των πολλών.

Αυτά έχουν ήδη αφήσει τα πρώτα θετικά αποτυπώματα στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Μετά τον Αύγουστο είναι προφανές πως οι βαθμοί ελευθερίας στην άσκηση της πολιτικής μας πολλαπλασιάζονται, μιας και με επώδυνα, πλην τακτικά αναγκαία βήματα, καταφέραμε όσα υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό το Σεπτέμβρη του ΄15, να αποτινάξουμε δηλαδή από πάνω μας την αυστηρή επιτροπεία των μνημονίων. Και πλέον, η ανάπτυξη γίνεται δική μας υπόθεση. Το αναπτυξιακό μας σχέδιο, που για πρώτη φορά έχει η χώρα, αποτελεί το νέο παραγωγικό μοντέλο: ένα στέρεο μοντέλο, το οποίο κλείνει το δρόμο σε πολιτικές που επιτέθηκαν βίαια στο παρόν όλων μας και υπονόμευσαν σε πολύ μεγάλο βαθμό το μέλλον της χώρας μας.

Στις 10 Μαΐου ξεκίνησε η ηλεκτρονική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Πώς αποτιμάτε τα έως τώρα αποτελέσματα;

Η πρώτη φάση της ηλεκτρονικής αξιολόγησης, που αφορά το 2017, έχει ήδη ολοκληρωθεί με μαζική συμμετοχή και συνεχίζεται με γρήγορους ρυθμούς. Σας θυμίζω ότι η πρώτη φάση αφορούσε την καταγραφή των στοιχείων αξιολογουμένων και αξιολογητών στο ηλεκτρονικό σύστημα, καταργώντας έτσι περιττή γραφειοκρατία κι επιτρέποντάς μας να έχουμε γνώση των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Αξιοσημείωτο είναι πως καταγράφεται αυξημένη συμμετοχή από φορείς που δεν συμμετείχαν στην αξιολόγηση το έτος 2016.

Οι αλλαγές που επιχειρούμε γίνονται σταδιακά «κτήμα» από τους ανθρώπους της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι ένα ουσιαστικό και σοβαρό βήμα αλλαγής της νοοτροπίας. Πριν λίγες μέρες μάς ζητήθηκε και από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, κ. Πατούλη, να διευκολυνθεί η γρήγορη ένταξη των ΟΤΑ στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, καθώς το τελευταίο διάστημα οι δήμοι ενστερνίστηκαν τη μεταρρυθμιστική αναγκαιότητα και προχώρησαν μαζικά στην επικαιροποίηση των οργανισμών τους με την ανάρτηση ψηφιακών οργανογραμμάτων και την καταχώρηση περιγραμμάτων εργασίας. Σας θυμίζω ότι αυτά είναι προϋπόθεση για τη συμμετοχή των φορέων στο ΕΣΚ. Ανταποκρινόμενοι σ΄ αυτό το αίτημα, αποφασίσαμε ο δεύτερος κύκλος κινητικότητας του 2018 να ξεκινήσει στο τέλος Ιουνίου, ώστε να μην τους στερήσουμε αυτήν τη δυνατότητα.

Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς για το 2019 η αναλογία σε σχέση με τις αποχωρήσεις να διαμορφωθεί στο 1:1. Ποιες δυνατότητες δίνει η συμφωνία αυτή; Υπάρχουν κίνδυνοι;

Ο κανόνας προσλήψεων-αποχωρήσεων 1 προς 1, δηλαδή μία πρόσληψη δημοσίου υπαλλήλου για κάθε μία αποχώρηση, θα ισχύσει από φέτος, ύστερα από τη συμφωνία που κατορθώσαμε να πετύχουμε στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Οι τελευταίοι δέχτηκαν πως ο κανόνας, που είχε ξεκινήσει από το 1 προς 5 για να φτάσει κάποια στιγμή στο 1 προς 2, δεν ανταποκρινόταν στις πραγματικές ανάγκες του Δημοσίου, ήταν ασφυκτικός και έπρεπε να διορθωθεί. Αυτή η αλλαγή έχει θετικό πρόσημο σε δύο επίπεδα. Και στο πολιτικά συμβολικό, μιας και με την αναλογία πια στο 1:1 είναι πανθομολογούμενο ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν αποτελούν το βαρίδι του κράτους, όπως έδειχνε η διαρκής αποστέωση του Δημοσίου μέσω πολλαπλάσιων αναχωρήσεων σε σχέση με τις προσλήψεις. Και στο πολιτικά και λειτουργικά ουσιαστικό, μιας κι έχουμε πλέον τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τη δυσλειτουργία κρίσιμων τομέων του κράτους, να έχουμε μια μίνιμουμ βάση αναφοράς ώστε να οργανώσουμε την αναβάθμιση τού δημόσιου τομέα για να γίνει πυλώνας στήριξης της «δίκαιης ανάπτυξης». Που, για τη δική μας πολιτική αντίληψη, διασφαλίζεται κι επιταχύνεται όχι με την «αυτορρύθμιση της αγοράς», αλλά μέσα από ισχυρές, παραγωγικές κι αποτελεσματικές δημόσιες δομές.

Καμία εντύπωση δεν μας προκαλεί φυσικά πως η Ν. -δια του προέδρου της- υπόσχεται ότι θα επαναφέρει τον κανόνα προσλήψεων-αποχωρήσεων στο 1 προς 5, ότι επιφυλάσσει δηλαδή για το Δημόσιο και τους ανθρώπους του επιστροφή στην αρχή των μνημονίων. Πρακτικά, αυτή η δημόσια δήλωση του κ. Μητσοτάκη σημαίνει μηδενικές προσλήψεις, αν συνυπολογίσουμε τις ανελαστικές προσλήψεις, όπως π.χ. ενστόλων. Είναι απολύτως συνεπής η δήλωσή του με την σκληρή νεοφιλελεύθερη ιδεολογία τόσο του επικεφαλής όσο και της ηγετικής ομάδας της ΝΔ.

Δεν συμφέρει, ποτέ δεν συνέφερε την άναρχη επιχειρηματικότητα, την κρατικοδίαιτη στρεβλή επιχειρηματικότητα, την επιχειρηματικότητα μιας ολιγομελούς διαπλεκόμενης ελίτ η σωστή στελέχωση και λειτουργία του δημόσιου τομέα, οι οριζόντιοι θεσμοθετημένοι κανόνες για όλους κι ο αποτελεσματικός έλεγχος. Η αποθέωση του ιδιωτικού και της ιδιοκτησιακής αντίληψης για το κράτος δεν ανέχεται δημόσιους θεματοφύλακες κανόνων αδειοδότησης, λειτουργίας κι εργασιακών δικαιωμάτων. Δεν ανέχεται η λογιστική προσέγγιση της κοινωνίας το κοινωνικό κράτος.

Αρνητική εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως ταυτόχρονα μ΄ αυτήν την ιδεολογική γραμμή, στη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, οι βουλευτές της ΝΔ διαρκώς μάς ασκούν κριτική για υποστελέχωση νοσοκομείων και δημοσίων υπηρεσιών στους νομούς τους. Την ίδια ακριβώς στιγμή που σε κάποιο έντυπο, τηλεοπτικό και ηλεκτρονικό μέσο η ηγεσία τους μάς κατηγορεί ότι διογκώνουμε το κράτος. Μονά-ζυγά, δηλαδή, δικά τους. Με την σοβαρότητα και την εγκυρότητα του δημόσιου λόγου, όμως, βαριά τραυματισμένη. Κι αυτή τους η διγλωσσία, αν και εξηγείται από τη σύγχυση στέρησης της εξουσίας, πολιτικά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Κυρία Γεροβασίλη, έχετε δηλώσει ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει μειώσει το κόστος λειτουργίας του κράτους. Με ποιους τρόπους επετεύχθη αυτό;

Το κόστος λειτουργίας του Δημοσίου εκτινάχτηκε τις προηγούμενες δεκαετίες με ρουσφετολογικές προσλήψεις, ανορθολογική κατανομή του προσωπικού, υπερκοστολογήσεις, έλλειψη διαλειτουργικότητας ψηφιακών συστημάτων, αδυναμία ουσιαστικής ενσωμάτωσης των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών και -βεβαίως- με τη γραφειοκρατία.

Το δικό μας μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα απαντά σε αυτές τις παθογένειες, εξορθολογίζοντας και μειώνοντας το κόστος. Παραδείγματα σ΄ αυτήν την κατεύθυνση, μεταξύ άλλων, είναι το νέο σύστημα κινητικότητας και τα ψηφιακά περιγράμματα, η χρήση ψηφιακών υπογραφών, η διακίνηση εγγράφων σε ηλεκτρονική μορφή, η αξιοποίηση υποδομών cloud με τη φιλοξενία ολοένα και περισσότερων πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου σε ένα υπολογιστικό κέντρο.

Ο δικός μας τρόπος για τη μείωση του κόστους λειτουργίας του κράτους είναι στην κατεύθυνση που σας προανάφερα, είναι στην κατεύθυνση εξορθολογισμού δομών και υπηρεσιών, ενίσχυσης των διοικητικών πράξεων με κανόνες διαφάνειας και σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία. Και, προφανώς, «απέχει παρασάγγας» απ΄ την πρακτική που όλοι -και κυρίως το ανθρώπινο δυναμικό του Δημοσίου- θυμόμαστε με αποστροφή, του πολλαπλασιασμού του αριθμού των εργαζομένων με τις αποδοχές τους και τη συνακόλουθη διαθεσιμότητα και απόλυσή τους.

Η αξιωματική αντιπολίτευση σάς κατηγορεί ότι έχετε κάνει προσλήψεις στο Δημόσιο με την μορφή συμβάσεων ορισμένου χρόνου περισσότερες από όσες απαιτούνται. Ο αριθμός των εργαζομένων στο Δημόσιο, αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων από την υπογραφή του πρώτου μνημονίου. Υπάρχει σήμερα πλεονάζον προσωπικό στο Δημόσιο;

Τις τελευταίες δεκαετίες είχε στηθεί μια βιομηχανία συμβασιούχων ορισμένου χρόνου από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αντί για την ορθολογική κάλυψη των πραγματικών αναγκών του Δημοσίου, προτιμήθηκε το εμπόριο ελπίδας με ομήρους εργαζόμενους, ανάλογα με τις πελατειακές ανάγκες του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος, εκτινάσσοντας έτσι τον αριθμό των συμβασιούχων. Το δικό μας μοντέλο είναι προσανατολισμένο στις σταθερές και μόνιμες σχέσεις εργασίας και οι προσλήψεις ορισμένου χρόνου να γίνονται εκεί όπου υπάρχουν εποχικές ανάγκες.

Όσον αφορά στον αριθμό του μόνιμου και του μη μόνιμου προσωπικού τα σχετικά νούμερα είναι αναρτημένα στη Διαύγεια και είναι προσβάσιμα σε όλους. Αν μπει κάποιος στον κόπο απλά να τα δει, διαψεύδονται πλήρως οι ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης. Και, φυσικά, πλεονάζον προσωπικό δεν υπάρχει στο Δημόσιο, πόσο μάλλον γιατροί όπως ισχυρίστηκε τελευταία ο πρόεδρος της ΝΔ.

Με το σύγχρονο, ψηφιακό σύστημα οργανογραμμάτων και περιγραμμάτων εργασίας, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πού υπάρχουν πραγματικές ανάγκες και να καλύψουμε τα κενά, κάνοντας στοχευμένες προσλήψεις. Το ΕΣΚ εξορθολογίζει την ανακατανομή τού υπάρχοντος προσωπικού με αντικειμενικό τρόπο. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η αναγκαία αναβάθμιση του προσωπικού της Δημόσιας Διοίκησης έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά, που περνούν από τη διαρκή αναβάθμιση των δεξιοτήτων του. Οι αντιπολιτευτικές κραυγές δεν είναι ικανές να αναστείλουν αυτήν την προσπάθεια.

Οι διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, φαίνεται πως έχουν προχωρήσει. Βλέπετε στο θέμα αυτό πεδίο νέων συγκλίσεων μεταξύ πολιτικών δυνάμεων που κινούνται έως τώρα σε διαφορετικές πορείες.

Είναι δημοσιοποιημένη και φανερή η σοβαρή προσπάθεια της κυβέρνησης να δώσει λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα, για το οποίο κάποτε είχε ειπωθεί ότι θα ξεχαστεί σε δέκα χρόνια. Η λύση αναβαθμίζει το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια.

Σήμερα υπάρχει έντονη κινητικότητα των δύο κυβερνήσεων σε Αθήνα και Σκόπια, καθώς γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχουν ώριμες συνθήκες για μια οριστική συμφωνία. Εμείς κινούμαστε απαρέγκλιτα στη διατυπωμένη εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία, που θα ισχύει έναντι όλων, ανατρέποντας τη δυναμική αναγνώρισης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα από περισσότερες χώρες. Όσοι αντιτίθενται στη λύση, δεν καταλαβαίνουν ότι η διατήρηση του σημερινού status quo φέρνει ακριβώς αυτό που φοβούνται.

Ως εκ τούτου, κάθε πολιτική δύναμη οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της τόσο απέναντι στον ελληνικό λαό όσο και απέναντι στην ιστορία. Η επίλυση του ονοματολογικού και η πλήρης εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με το γειτονικό μας κράτος μόνο οφέλη μπορεί να έχει για τη χώρα και ιδίως τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας. Πρέπει να ξεφύγουμε από τις φοβίες και τα φαντάσματα του παρελθόντος και να δούμε δυναμικά το μέλλον. Κι αυτό είναι ένας κοινός στόχος, που πρέπει να αφορά κάθε υπεύθυνη και ώριμη πολιτική δύναμη.