Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από την περασμένη Τετάρτη 18/7 η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπό τον τίτλο: «Ίδρυση Υπηρεσίας Δικαστικής Αστυνομίας».
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, η «Υπηρεσία Δικαστικής Αστυνομίας», η οποία συνιστάται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αποτελείται από μία Κεντρική Υπηρεσία και από Περιφερειακά Τμήματα, καθένα από τα οποία εδρεύει σε αντίστοιχο Δικαστήριο ή Εισαγγελία.
Διαιρείται σε Πολιτικό και Αστυνομικό Κλάδο, ενώ τα στελέχη της Δικαστικής Αστυνομίας που υπηρετούν στα Περιφερειακά Τμήματα ανά Δικαστήριο ή Εισαγγελία, τελούν υπό τη διεύθυνση του Διευθύνοντος το Δικαστήριο ή την Εισαγγελία αντίστοιχα.
Σκοπός της Δικαστικής Αστυνομίας είναι η υποβοήθηση του έργου των Δικαστικών και Εισαγγελικών Αρχών.
Οι υπάλληλοι της Δικαστικής Αστυνομίας είναι ανακριτικοί υπάλληλοι κατά την έννοια των σχετικών διατάξεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Στις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα της Δικαστικής Αστυνομίας υπάγονται ιδίως:
α) η κατόπιν εισαγγελικής εντολής διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και προανακριτικών πράξεων,
β) η εκτέλεση ενταλμάτων σύλληψης ή η κατά νόμο διενέργεια αυτόφωρων συλλήψεων,
γ) η επίδοση δικογράφων και διαδικαστικών εγγράφων,
δ) η εκτέλεση των αποφάσεων των ποινικών δικαστηρίων,
ε) η ευταξία των δικαστικών συνεδριάσεων και η φύλαξη των δικαστικών καταστημάτων,
στ) η υποβοήθηση των αρμοδίων δικαστικών και εισαγγελικών αρχών στην εκτέλεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής,
ζ) η παροχή επιστημονικής και τεχνικής συνδρομής στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς επί θεμάτων των οποίων η μελέτη και ανάλυση απαιτεί ειδικές γνώσεις. Κατόπιν σχετικών γραπτών αιτημάτων από δικαστικές ή εισαγγελικές αρχές μπορούν να συντάσσονται από τους υπαλλήλους της Δικαστικής Αστυνομίας γραπτές εκθέσεις επί συγκεκριμένων επιστημονικών ή τεχνικών θεμάτων. Αναφορικά με τις προϋποθέσεις και τα αναγκαία στοιχεία του κύρους τους, εφαρμόζονται οι διατάξεις περί εκθέσεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπως κάθε φορά ισχύουν. Οι Δικαστικές και Εισαγγελικές αρχές δεν εμποδίζονται να διατάξουν τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, ή οποιουδήποτε άλλου αποδεικτικού μέσου επί των αυτών επιστημονικών ή τεχνικών θεμάτων, επί των οποίων έχει προηγηθεί γραπτή επιστημονική ή τεχνική έκθεση της Δικαστικής Αστυνομίας.
η) η βεβαίωση αξιόποινων πράξεων, των οποίων οι υπάλληλοι της Δικαστικής Αστυνομίας λαμβάνουν γνώση κατά την άσκηση των καθηκόντων τους,
θ) κάθε άλλη διαδικαστική πράξη που θα της ανατεθεί από τις αρμόδιες Δικαστικές και Εισαγγελικές Αρχές.
Οι διατάξεις της παρ. 2 δεν καταργούν τις αντίστοιχες διατάξεις που ορίζουν την αρμοδιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας και των λοιπών κατά νόμο δημοσίων οργάνων, καθώς και τη σχέση τους με τις Δικαστικές ή Εισαγγελικές Αρχές. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 243 παρ. 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, η αρμοδιότητα των υπαλλήλων της Δικαστικής Αστυνομίας να διενεργούν προκαταρκτική εξέταση ή προανακριτικές πράξεις επί αξιοποίνων πράξεων, πλην των αυτόφωρα καταλαμβανομένων, αρχίζει από τον χρόνο έκδοσης σχετικής παραγγελίας του αρμόδιου Εισαγγελέα.
Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 9 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, όπως κάθε φορά ισχύει, τα όργανα της Δικαστικής Αστυνομίας μπορούν να ζητούν τη συνδρομή όλων των κρατικών υπηρεσιών, ιδίως των αστυνομικών, φορολογικών, ελεγκτικών, λιμενικών και προξενικών Αρχών, καθώς και των Ανεξάρτητων Αρχών.
Κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του το προσωπικό του Αστυνομικού Κλάδου της Δικαστικής Αστυνομίας φέρει στολή και οπλισμό.
Στη διαβούλευση, η οποία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 17 Αυγούστου και ώρα 14.00, μπορείτε να συμμετέχετε εδώ.