Για ένα «λιτό και αποτελεσματικό κράτος, που θα ξοδεύει λιγότερα και θα παράγει περισσότερα», μίλησε περιγράφοντας τις δεσμεύσεις του από τον χώρο του Συνεδριακού Κέντρου «Ι. Βελλίδης», ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αξιολόγηση παντού» ήταν ένα από τα μηνύματα που θέλησε να στείλει ο σημερινός πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με ενδιαφέρον να προκύπτει ότι αρχικά δεν έκανε τη σχετική αναφορά μιλώντας για το Δημόσιο, αλλά για την εκπαίδευση.
Ο πρόεδρος της ΝΔ -και πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ- προανήγγειλε ένα νέο «απλό, σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης» τονίζοντας με κατηγορηματικό τρόπο: «από την αξιολόγηση δεν πρόκειται να κάνω καμία απολύτως έκπτωση».
«Έχω ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Θέλω τους δημοσίους υπαλλήλους αρωγούς», είπε ο κ. Μητσοτάκης υποσχόμενος στο ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα στήριξη εξασφαλίζοντας «αξιοκρατία, διαφάνεια, επιμόρφωση, κατάρτιση».
Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και επέκταση της ψηφιακής υπογραφής «παντού». «Αυτό σημαίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους από το σπίτι τους», πρόσθεσε, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε για «μία ηλεκτρονική βάση όλων των γεωχωρικών δεδομένων, στην βάση μιας ενδιαφέρουσας πρότασης που κατέθεσε το ΤΕΕ», σύμφωνα με την οποία «όλη η πληροφορία για το τι μπορεί να χτιστεί, πού μπορεί να χτιστεί, θα βρίσκεται σε μια βάση δεδομένων».
Εκχώρηση σε ιδιώτες
Ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε την πρακτική των συμπράξεων του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό Τομέα και μίλησε ευθέως για εκχώρηση υπηρεσιών του δημοσίου σε ιδιώτες, έχοντας προηγουμένως δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση των ΣΔΙΤ.
Ως παράδειγμα ΣΔΙΤ, έθεσε την κατασκευή 24 σύγχρονων σχολείων στην Αττική από τον ιδιωτικό τομέα «όπως στο Κερατσίνι», αλλά ακόμη προανήγγειλε και ΣΔΙΤ στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι στις συμπράξεις με τους ιδιώτες «βρίσκεται η απάντηση».
«Η νοοτροπία τους μεγάλου δημοσίου τομέα δεν ωφέλησε τους δημοσίους υπαλλήλους. Ξεδιπλώθηκαν όλες οι αδυναμίες του υδροκέφαλου κράτους», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έβαλλε κατά του «πελατειακού κρατισμού».
«Θέλουμε αρωγό και την Τοπική Αυτοδιοίκηση», είπε ο κ. Μητσοτάκης προαναγγέλλοντας για το 2021 μια «τολμηρή μεταρρύθμιση. Μεταφέρουμε την αρμοδιότητα για τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ από το κεντρικό κράτος στους Δήμους». «Μια θεσμική τομή που αλλάζει ουσιαστικά την αρχιτεκτονική τους κράτους προς όφελος των πολιτών», πρόσθεσε.
Εξι στόχοι
Η ομιλία του προέδρου της ΝΔ ξεκίνησε με αναφορές σε «κατήφορο που διαρκεί περίπου 4 χρόνια» και σε «κλείσιμο μιας γκρίζας εποχής που οι Έλληνες θέλουν να αφήσουν πίσω τους».
«Στη σκιά ενός μεγάλου εθνικού πένθους, με ανοιχτές εθνικές πληγές, η συγκυρία μετατρέπεται σε μια θλιβερή επιλογή μιας αποτυχημένης κυβέρνησης» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Όπως είπε, «το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, το κράτος δικαίου ως τελευταίο καταφύγιο των πιο αδύναμων, μια οικονομία που δημιουργεί δουλειές και ευκαιρίες προόδου για τους πολλούς, αυτά συνθέτουν το συμβόλαιο εμπιστοσύνης μεταξύ κοινωνίας και κράτους που μπορούμε να υλοποιήσουμε.
Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε βέβαιος για εκλογική νίκη του κόμματός του, λέγοντας πως «σε 12 μήνες, με τη στήριξη των πολιτών, θα έρθω νωρίτερα κατά μία εβδομάδα στη Δ.Ε.Θ. για να την εγκαινιάσω».
Όπως υποστήριξε, «οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατέστρεψαν ό,τι θετικό υπήρχε από χθες. Θα φύγουν όχι απλώς ηττημένοι, αλλά κυρίως απαξιωμένοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγει, ο διχασμός τελειώνει και η αναγεννημένη Ελλάδα έρχεται».
«Βάζουμε μπροστά τον ιμάντα της κοινωνικής ανόδου. Δίνουμε ευκαιρίες στα παιδιά των σκληρά εργαζομένων Ελλήνων να ζήσουν καλύτερα από τους γονείς τους» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αναλύοντας τα σχέδια του κόμματός του, ο Κυριάκος Μητοστάκης απαρίθμησε έξι μεγάλους εθνικούς στόχους «για να αναγεννηθεί η πατρίδα μας»:
«Στόχος 1ος, μια κοινωνία προόδου και αλληλεγγύης που δίνει ευκαιρίες σε όλους. Στόχος 2ος, μια οικονομία παραγωγική , καινοτόμος, με εθνικό σχέδιο, με οδικό χάρτη για τις επενδύσεις, στροφή της επιχειρηματικότητας στην υγιή δράση.
Στόχος 3ος, ένα πολιτικό σύστημα δημοκρατικό και λειτουργικό.
Στόχος 4ος, μια παιδεία που προετοιμάζει το μέλλον ακολουθώντας την οικονομία. Σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Αξιολόγηση παντού.
Στοχός 5ος, μια χώρα που αντιμετωπίζει το κράτος δικαίου και την ασφάλεια ως προϋπόθεση της δημοκρατίας.
Στόχος 6ος, μια χώρα που δεν ανήκει απλώς στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Επανακτούμε την ισότητα με τους εταίρους μας και αξιοποιούμε την θέση του ελληνισμού παντού στον κόσμο» ανεφερε ο κ. Μητσοτάκης.
«Φέτος είμαι εδώ για να σας πώς πώς θα ξαναπάρει η χώρα μας την αξία που της αναλογεί» είπε, υπογραμμίζοντας ότι «η αλήθεια είναι ότι πρέπει να τρέξουμε. Όσο η Ελλάδα ήταν σε κρίση, ο κόσμος αναπτυσσόταν. Η Ελλάδα κινδυνεύει σε αυτή την κρίσιμη χρονική καμπή να μείνει πίσω. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Η Ελλάδα δεν είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Μπορεί να αναπτυχθεί τα επόμενα 10 χρόνια με ρυθμό 4%».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, «δεν πιστεύουν κάποιοι εταίροι μας ότι υπάρχει βούληση για μεταρρυθμίσεις. Δυσπιστούν και με τη δική μας παράταξη. Κάνουν λάθος. Γυρίζω όλη την Ελλάδα. Υποτιμούν πόσο έχουμε ωριμάσει μέσα από αυτή την περιπέτεια».
«Με την πολιτική μας το πρώτο που θα τελειώσει είναι τα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Μείωση φορολογίας
Ο πρόεδρος της ΝΔ υποσχέθηκε ότι η μείωση της φορολογίας θα πάρει πολλές μορφές. «Στον αγρότη θα δώσουμε κίνητρο με φορολογικό συντελεστή 10%». Παράλληλα, εξήγγειλε δραστική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από 24%, καθώς και μείωση εταιρικού φόρου και φόρου στα μερίσματα 24% από 40%.
Ταυτόχρονα, μίλησε για ισχυρά κίνητρα για την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων, λέγοντας πως «τα επόμενα δύο χρόνια υλοποιούμε τη δέσμευση για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, αναστέλλουμε τον ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τα επόμενα τρία χρόνια».
Όπως σημείωσε, η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης «θα βελτιώσει τη φορολογική συμμόρφωση. Και οι επιχειρηματίες θα φροντίσουν τους εργαζομένους τους, κάνοντάς τους συμμέτοχους στην επιχειρηματική τους επιτυχία».
Ακόμη υποσχέθηκε ότι μία από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησής του θα είναι η πλήρης κατάργηση των capital controls.
Ασφαλιστικό
Επιπλέον είπε ότι ο «κακός νόμος Κατρούγκαλου» καταργείται, γιατί «όχι μόνο μειώνει τις συντάξεις, αλλά τιμωρεί τελικά τη δημιουργικότητα και την εργασία». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Δ., «διατηρείται η εθνική σύνταξη, το σύστημα γίνεται πιο ανταποδοτικό. Όποιος κοπιάζει ως εργαζόμενος περισσότερο, θα παίρνει περισσότερα» είπε, σημειώνοντας πως «σταδιακά οι εισφορές θα μειωθούν από το 20% στο 15%».
Αναφερόμενος στο νέο ασφαλιστικό σύστημα, ανέφερε ότι θα υπάρχουν περίοδοι μετάβασης για τους παλιούς συνταξιούχους, όπως γίνεται σε όλες τις αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις.
Κατά τον κ. Μητσοτάκη, θα υπάρχει μόνο μία αδειοδοτική αρχή, με αρμοδιότητα να ξεμπλοκάρει όλες τις σημαντικές επενδύσεις. «Όπως έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα συντρίψουμε το τέρας της γραφειοκρατίας» σημείωσε.
Μακεδονικό
Για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ήταν κατηγορηματικός ότι η συμφωνία για την ΠΓΔΜ «είναι μια συμφωνία ντροπή. Όπως και η προσπάθεια να χαρακτηρίζονται ακροδεξιοί όσοι αντιτίθενται σε αυτήν. Οι γνήσιοι πατριώτες δεν είναι εθνικιστές. Και οι ακραίοι εθνικιστές δεν είναι πατριώτες. Να μην τολμήσει ποτέ ο κ.Τσίπρας να συγκρίνει την παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή με την ακροδεξιά. Η ΝΔ θα καταψηφίσει αυτή τη συμφωνία είτε τώρα, είτε στην επόμενη Βουλή. Αν η συμφωνία των Πρεσπών καταψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, τότε θα πρέπει η άλλη πλευρά να γνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή».
Ανεργία
Κατά τον πρόεδρο της Ν.Δ., «η πραγματική λύση στην ακραία φτώχεια, που συνδέεται με τη μακροχρόνια ανεργία, δεν είναι τα επιδόματα. Είναι οι σταθερές δουλειές, που μπορούν να έρθουν μόνο μέσα από μια έκρηξη επενδύσεων».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι εργαζόμενοι θα στηριχθούν από την αυστηρή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. «Δεσμεύομαι ότι θα καταργήσουμε τον υποκατώτατο μισθό, που δημιουργεί μια στρέβλωση σε βάρος των νέων εργαζομένων» δήλωσε.
«Σε όσους χρωστούν κάτω από 3.000 ευρώ, λέω ξεκάθαρα ότι οι παλιές οφειλές πρέπει να πάψουν να είναι θηλιά στον λαιμό τους. Θα καθορίσουμε ένα ενιαίο σύστημα ρύθμισης οφειλών, με 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 120 ευρώ τον μήνα» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Παιδεία
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός παιδικών σταθμών». «Η Παιδεία μας έχει ανάγκη από πιο αυτόνομα σχολεία, με αξιολόγηση παντού, με νέα αντικείμενα, πχ προγραμματισμό. Δεσμεύομαι για ένα πρότυπο σχολείο σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας» είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Ταυτόχρονα δήλωσε πως «θα καθιερώσουμε την αξιολόγηση όλων των πανεπιστημίων από μια ανεξάρτητη αρχή αξιολόγησης. Από αυτή την αξιολόγηση θα εξαρτάται και μέρος της χρηματοδότησής τους».