Απολύσεις συμβασιούχων δημοσίων υπαλλήλων, προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, υποστηρίζοντας ότι δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις του και θα εφαρμοστεί «ότι προβλέπει το Σύνταγμα»!
Μιλώντας στο News 24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή «Παιχνίδια εξουσίας», ο Β. Χατζηδάκης, εξήγγειλε ταυτόχρονα ότι η ΝΔ θα επαναφέρει τον κανόνα 1 προς 5 στις προσλήψεις (μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις), θα ιδιωτικοποιήσει μαζικά δημόσιες υπηρεσίες και θα επιβάλει νέο πιο αυστηρό σύστημα αξιολόγησης!
Ειδικότερα ανέφερε:
«Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Πρέπει να περιορίσουμε τις δαπάνες και για να μειώσουμε τους φόρους. Θα κρατήσουμε την αναλογία 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις. Πρέπει να γίνουν προσλήψεις στην παιδεία και στην υγεία. Δεν υπάρχουν απολύσεις στο πρόγραμμά μας. Η αξιολόγηση έχει ως στόχο την καλύτερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Οι καλύτεροι θα επιβραβεύονται με μπόνους, όσοι μένουν πίσω θα εκπαιδεύονται. Ο δημοσιουπαλληλικός κώδικας θα προβλέπει κυρώσεις για τους επίορκους. Το θέμα στο Δημόσιο δεν είναι πια ο αριθμός αλλά η ποιότητα. Υπάρχουν διεθνώς συστήματα αξιολόγησης και θα υπάρχει ως δεύτερος πυλώνας το ΑΣΕΠ ως εχέγγυο αξιοπιστίας».
«Θα υπάρχει μια ομάδα εξαιρετικά καταρτισμένων δημόσιων υπαλλήλων που θα αναλάβουν ειδικό ρόλο για την ανασυγκρότηση του Δημοσίου. Η αξιολόγηση θα αφορά και μονάδες, όχι μόνο πρόσωπα. Πιστεύουμε στο outsourcing λχ μπορεί να γίνει σε συνέργεια με ιδιώτες η συντήρηση του δικτύου του ΟΣΕ. Εάν μια υπηρεσία θεωρηθεί ότι θα παρασχεθεί καλύτερα από τον ιδιωτικό τομέα αυτό θα γίνει και οι υπάλληλοι θα μετατάσσονται με το σύστημα της κινητικότητας. Βασικός στόχος είναι ο φορολογούμενος να γλιτώσει λεφτά».
Για τους συμβασιούχους ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα
«Για τους συμβασιούχους θα ισχύσει ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα που δεν επιτρέπει τις συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προσλάβει κομματικά ρουσφέτια και περιμένει όλους αυτούς να τους μονιμοποιήσουμε αυτό δεν θα γίνει. Το 2017 είχαμε αύξηση στο μισθολόγιο Δημοσίου κατά 400 εκ ευρώ σε σχέση με το 2016», είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.
Ακόμη, είπε πως «το δίλημμα των επόμενων εκλογών είναι αν θέλουμε να συνεχίσουμε την σημερινή πορεία που θα είναι στην καλύτερη περίπτωση μια πορεία τσούκου τσούκου ή θέλουμε μια επενδυτική επανάσταση που θα βγάλει τη χώρα από το τέλμα».
Και πρόσθεσε: «Εχουμε τη δική μας φιλοσοφία, λιγότεροι φόροι-λιγότερες δαπάνες-άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα. Το 2014 ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε με το σκίσιμο των μνημονίων, τώρα υιοθετεί ένα μείγμα μέτρων τα οποία, σχηματικά το λέω, είναι πολύ λίγα πολύ αργά. Αύξαινε τον ΕΝΦΙΑ και τώρα θέλει να τον περιορίσει, αύξαινε τον φόρο επιχειρήσεων τώρα τον κατεβάζει εκεί που τον βρήκε επί κυβέρνησης Σαμαρά. Τελικά εκείνο που θα έχει να διαλέξει ο κόσμος στις εκλογές είναι ο δρόμος της ΝΔ ή ο δρόμος του ΣΥΡΙΖΑ. Θα πάμε με το δικό μας πρόγραμμα».
Για το ασφαλιστικό
Σε σχέση με το ασφαλιστικό ο βουλευτής Β Αθήνας της ΝΔ και επικεφαλής της επιτροπής προγράμματος ανέφερε τα εξής: «Τα μοντέλα που μας ενέπνευσαν ήταν των μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών, όπως η Σουηδία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Γερμανία. Υπάρχουν τρεις πυλώνες, ο πρώτος πυλώνας αφορά τη βασική σύνταξη, ο δεύτερος πυλώνας αφορά τις επικουρικές συντάξεις από τα επαγγελματικά ταμεία και θα πρόκειται για έναν ατομικό κουμπαρά για τους νέους εργαζόμενους, με την ιδιωτική ασφάλιση στον τρίτο πυλώνα. Ο κ. Καραγκούνης (σ.σ που αναφέρθηκε σε μοντέλο Πινοσέτ) δεν είναι αρμόδιος για το ασφαλιστικό. Ηταν μάλλον ένα γλωσσικό ολίσθημα, η κακιά στιγμή. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει με θράσσος στο συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ δεν είναι αυτή η κατεύθυνσή μας. Εάν δεν υπάρχει ζώσα οικονομία όλα τα άλλα θα είναι αέρας φρέσκος. Αυστηροί έλεγχοι θα θεσπιστούν σε σχέση με τις ιδιωτικές εταιρείες αλλά θα πρέπει να υπάρχει το δικαίωμα επιλογής».
Για τις συντάξεις, είπε:
«Διαφωνούμε με τον ΣΕΒ για τον τρόπο που αντιμετωπίζει το θέμα των συντάξεων. Δεν μας είχε ζητήσει κανείς περικοπή τους το 2014. Το ζήτησε η τρόικα το 2016 γιατί η χώρα γύρισε στην ύφεση. Δεν ψηφίσαμε αυτό το μέτρο, καταθέσαμε τροπολογία για την ακύρωσή του, τελικά θα γίνει αυτό που θα πουν οι δανειστές. Εκείνοι έχουν τον τελευταίο λόγο. Η χώρα θέλει να βγει στις αγορές γι αυτό κρινόμαστε με έναν αμείλικτο τρόπο από αυτές. Θα γίνουμε Αργεντινή Νο2 αν δεν προσέξουμε. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να μην κόψει τις συντάξεις. Εχει κόψει ήδη το ΕΚΑΣ, τις επικουρικές, τις κανούργιες συντάξεις, άρα θα πάει με σημαία τη μη περικοπή των συντάξεων;. Θα είναι όμως μια κουρελιασμένη σημαία».
Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ:
«Στον ΕΝΦΙΑ θα έχουμε μείωση 30% μεσοσταθμικά σε δύο χρόνια, 20% την πρώτη χρονιά και άλλο 10% την επόμενη.
- Ο φόρος επιχειρήσεων θα πέσει από το 29% στο 20% σε 2 χρόνια (24% την πρώτη χρονιά)
- Ο ΦΠΑ θα πέσει από το 23% στο 13%
- Μείωση εισαγωγικού κλιμακίου από 22% στο 9%».
«Σεβόμαστε τις διεθνείς συμβάσεις της χώρας, δεν παριστάνουμε τα παληκάρια της φακής, δείχνοντας όμως ότι η Ελλάδα σε έναν καινούργιο δρόμο, θα συζητήσουμε με τους θεσμικούς μας πιστωτές για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν υποσχόμαστε ότι έχουμε μαγικό ραβδί. Αυτό που λείπει από τη χώρα είναι η εμπιστοσύνη. Για να αλλάξει το κλίμα δεν χρειάζονται τζάμπα μαγκιές».